nyito_vegleges

Minden korosztályt megszólít az SZTE a 92. Ünnepi Könyvhéten

A tradíció és az innováció jegyében szerveződött a Szegedi Tudományegyetem könyvheti program-sorozata. A 92. Ünnepi Könyvhét és a 20. Gyermekkönyvnapok olvasás- és tudománynépszerűsítő beszélgetései mellett a centenáriumi tanévét kezdő SZTE rendhagyó iskolai tanórárákat is kínál 2021 szeptemberében.

A 92. Ünnepi Könyvhét Szegeden 2021. szeptember 2-án nyílt meg az SZTE központi épülete előtt, a Dugonics téren. Idén – az elmúlt néhány évhez hasonlatosan –„Az SZTE utcára viszi a tudományt”. Ugyanis a Szegedi Tudományegyetem hagyománya, hogy kutatói, oktatói és hallgatói is bemutatkoznak kiadványaikkal a könyvünnepen. A 2021. szeptember 23-án záruló rendezvény-soroztat több mint 110 szegedi programja közül körülbelül 70 könyvajánló, negyvennél is több könyves beszélgetés kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez.

 

HUNGARIKUM A KÖNYVÜNNEP

 

A kultúra megvédése és a történelmi megemlékezések fontosságáról is beszélt Prof. Dr. Rovó László, amikor sajtótájékoztatón bejelentette: SZTEPress néven indít könyvkiadót a Szegedi Tudományegyetem.

 

DSC_0625

 

A tudománynépszerűsítés és az ismeretterjesztés is célja a hungarikumnak számító, immár 92. éve megrendezett Ünnepi Könyvhétnek. Az olvasás népszerűsítésére fókuszáló könyvünnep megnyitóján dr. Kozma József, Szeged Város Közgyűlése kulturális bizottságának elnöke elmondta: „Ünnepeljék a könyvet, az olvasást és az írókat! Itt az egyetem szomszédságában, egy valamikori szerkesztőség mellett. Itt a könyvet ünnepelni nagyon jó helyen vagyunk”, s külön öröm, hogy ezt korlátozás nélkül tehetjük”.

 

DSC_0749

 

A program-sorozat fő szervezője a Somogyi-könyvtár, több éve kiemelt partnere az SZTE.

 

A 92. Ünnepi Könyvhét szegedi eseménysorát Tóth Krisztina a Radnóti- és József Attila-díjas költő és író nyitotta meg. Elmondta, hogy: „az irodalom segít megérteni a világot, megóv bennünket. Megóv a butaságtól, a pusztítástól, a félelemtől.”


 

DSC_0778

 

 

EGYETEMI KAPCSOK

 

A megnyitón, a hagyományokhoz hűen, idén is kiosztották a Szeged város által alapított könyvtámogatási díjat. Az így elismert szerzők közé egyetemünk alumnusai is bekerültek. Például az Areion Kulturális Egyesület nevében Bene Zoltán és a szerző, Tóth Marcel vette át a könyvtámogatást a Szegedi vitézek, vitéz szegediek – a vitézi rend és Szeged címmel megjelent kiadványért. Az SZTE alumnája, a fantasy írók között töretlen népszerűségnek örvendő Goldman Júlia A város című regényének kiadásához kapott segítséget. A Gradus at Parnasum könyvkiadó Bt. egyetemünk „öregdiákja”, Dr. Apró Ferenc: Festők, szobrászok a régi Szegeden című könyve kiadásához nyert támogatást.

 

DSC_0811

 

Az egyetemi kiadói műhelyek gondozásában megjelent kiadványok mellett fókuszba kerül számos olyan, az utóbbi években született mű, amelynek szerzője vagy szerkesztője a szegedi egyetem polgára. Rajtuk kívül a könyvhét programjain 47 alumnusunk vagy alumnánk tart előadást, vezet pódiumbeszélgetést. Például a nemzetiségi programok közül az ukrán rendezvények fővédnöke az SZTE oktatója, dr. Sajtos-Zapotocsna Natália.

 


JUBILEUMOK: 440/ 100

 

Az SZTE 2021 szeptemberében a Dugonics téri színpadon, az SZTE Klebelsberg Könyvtár, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székháza, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar termeiben félszáz könyves beszélgetésre várja az érdeklődőket.

 

Az SZTE könyves programfolyamában hangsúlyt fektet az egyetemalapítás 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulójára, a 2021-ben ünnepelt jubileumokra. Az egyetemi könyvünnep teljes program listán a 44 rendezvény közül – szintén egy „kerek szám”10 könyves esemény kötődik az intézménytörténet 440./100. évfordulójához.

 

A Szegedi Tudományegyetem „440 éve az oktatás és tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért” mottó jegyében szerveződő könyves beszélgetések sorozatát a „Cimelia: A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára kincsei” című kiadvány bemutatója nyitotta. Ugyancsak az egyetemi bibliotéka ad helyet a „Szent-Györgyi Albert politikai és közéleti tevékenysége Magyarországon” című kötethez kötődő műhelybeszélgetésnek. A korábbi könyvünnepek hagyományát folytatva idén is szó esik a kultikus helynek számító Dugonics téren a „Szegedi Tudományegyetem és elődei” című sorozatról.

 

 DSC_0679

 

A DIGITÁLIS KULTÚRA TERJESZTÉSÉÉRT

 

Az SZTE – mint „zöld egyetem” – a digitális kultúra népszerűsítése jegyében a szegedi iskoláknak rendhagyó könyves tanórákat kínál.

 

Az érdeklődő szegedi általános iskolák alsó tagozatos osztályai interaktív tanórán ismerhetik meg a Neves(s) Könyveket. A szerző, Lévai Ferenc (újságíró, SZTE NKI) rendhagyó foglalkozásának a témája az egészséges életmód, a helyes táplálkozás és zöldség-gyümölcs fogyasztás, de valódi gyümölcsök és zöldségek is előkerülnek verses, humoros formában.

 

A lehetőséggel élni kívánó középiskolák és az általános iskolák felső tagozatos osztályai ízelítőt kaphatnak az SZTE egyetemi könyvtár Contenta Repozitórium rendszere, a gazdag digitális adattárának hasznosítási lehetőségeiről. A diákok játékos formában megismerhetik az SZTE Klebelsberg Könyvtár 3 virtuális kurzusát.


Az SZTE 2021/2022. centenáriumi tanévére hangol az Egyetem Szegeden, a Klebelsberg Kuno élete és munkássága, valamint a Szegedi tudósok hálózatban kurzus.

Bemutatkozik a Karikó Katalin virtuális kiállítás, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár Képtár és Médiatéka

Jelentkezni és a további részletekről érdeklődni lehet a rendezveny@szte.hu e-mail címen vagy a 0670/333-8654 mobilszámon.

 

A 92. Ünnepi Könyvhéten az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által szervezett programok ajánlója megtalálható az SZTE Hírportálján itt, és az Eseménynaptárban.

 

SZTEinfo – K.-J. Á., Ú. I.

Fotók: Samu Angelika

 

Korábban írtuk:


A 92. Ünnepi Könyvhéten a jubileumait ünneplő Szegedi Tudományegyetem


SZTEPress néven indít könyvkiadót a Szegedi Tudományegyetem


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Juhasz_AnnaJuhász Anna - MGK, mezőgazdasági mérnök

Számomra egyértelmű volt már a középiskolában, hogy az MGK-n biztosan szép jövő vár rám. Sok jót hallottam ismerősöktől, de most, hogy a hallgatója lehetek ennek a karnak, én is sok maradandó élményt továbbíthatok érettségizős barátaimnak. Az órákon tanultakat az otthoni családi gazdaságban bátran kamatoztathatom. Szuper külföldi lehetőségek, gyakorlatias oktatás, és nem utolsósorban a családias légkör, amit nagyon szeretek. Ez elsősorban abban nyilvánul meg, hogy kiváló a tanár-diák kapcsolat.




Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.